Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medovník

1. 7. 2008

MEDOVNÍK

Obrazek

 

 

 

 

 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 300g krupicového cukru
  • 1 Heru
  • 3 lžíce tmavého medu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 400g hladké mouky

+ na krém:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 300g másla

Příprava jídla:

 1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou. 

4. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte.

6. Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou.

Zdroj: WWW.APETITONLINE.CZ

Autor: Sellmie

Spolupracovala: Annie

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář